top of page

december 2022

-

permanent

De Glorie van Gelre

 

In de Arnhemse Eusebiuskerk staat het praalgraf van hertog Karel van Gelre. Wie hij was, wat hij heeft betekend en hoe het leven er in die tijd in de Gelrese steden uitzag, leggen we uit in de permanente tentoonstelling De Glorie van Gelre op de kooromgang én in de kelders van deze bijzondere kerk. De bijgaande audiotour zorgt voor verdieping en verlevendiging. Onder toeziend oog van Team Welstand hebben we in de lijn van de kerk tentoonstellingselementen toegevoegd. Blikvanger is de anamorfose van de Heilige Eusebius waar de mozaïekvloer in een hoek wordt weerspiegeld en de heilige de bezoeker recht lijkt aan te kijken.

Team: Duinzand, Platvorm, Collectief Soepel, Pasman, Martin&Co, MAV-techniek, Joost de Beij, Mammoet, Caho Ateliers, Archeoprojecten en mijn opdrachtgever Stichting Eusebiuskerk.

september 2022

-

februari 2023

BrAInpower

 

Wat is Kunstmatige Intelligentie? Hoe kan het nu ineens zo'n vlucht nemen? Wat zijn de ontwikkelingen, de kansen en de maatschappelijke gevolgen ervan? In deze tijdelijke tentoonstelling hebben we antwoord proberen te geven op onder andere deze vragen. A.I-wetenschapper en filosoof Bas Haring leidt als gastconservator op toegankelijke wijze de thema's in, Alan Turing vertelt zijn verhaal d.m.v. deep fake en er zijn veel voorbeelden van A.I. te zien - grappig en verontrustend. Met veel plezier gewerkt met: Designwolf, Loes Claessens & Cyanne van den Houten, Katinka Baehr, Yipp, Mr Beam, Peter Romkema, de  interne technische dienst die de bouw op zich heeft genomen en natuurlijk m'n vrolijke collega's van Rijksmuseum Boerhaave.

Foto's: Fred Ernst

juni 2021

-

2024

Eregalerij van de Nederlandse Fotografie

 

Wat zijn de 99 belangwekkendste, bijzonderste of iconische foto's van de Nederlandse fotografie? En welke foto ontbreekt er nog volgens de bezoeker? Het antwoord is te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. In opdracht van dit museum ben ik verantwoordelijk geweest voor de totstandkoming van de tentoonstelling, de spectaculaire openingsfilm en niet te vergeten de bijbehorende app. In nauwe samenwerking met Kummer&Herrman, In10, Klief, Mr Beam, Tungsten, Peter Romkema en mijn tijdelijke collega's van het NFM.

Foto's: Fred Ernst

oktober 2020

Cuypershuis

 

In de oorspronkelijk woning én werkplaats van architect Pierre Cuypers in Roermond laat het Cuypershuis leven en werk van deze productieve man zien. De vraag van de opdrachtgever was om meer beleving en interactie in de vaste opstelling te implementeren. Dit resulteerde bij mijn opdrachtegever Bureau Caspar Conijn in een spannend ontwerp waarbij sommige bestaande elementen hergebruikt konden worden terwijl het toch één geheel is geworden. 

Foto's: Maartje van Berkel

september 2020

Allemaal Haarlemmers

 

De geschiedenis van de prachtige stad Haarlem, verteld in deze nieuwe permanente tentoonstelling. Aan de hand van persoonlijke verhalen door de eeuwen heen nemen we de bezoeker mee op reis door verschillende thema's en periodes. 

Na een intensieve verbouwing van het museum is de tentoonstelling met veel liefde en oog voor detail tot stand gekomen. In opdracht van Bureau Caspar Conijn was ik verantwoordelijk voor het projectmanagement. In nauwe samenwerking met o.a. de bouwers van de Surinamekade, De Beij Lichtontwerp en Riwi Collotype.

Foto's: Mike Bink

januari 2019

Wie ben ik, wie was jij? - Den Haag

Een tentoonstelling en app die met elkaar samenwerken. Leerlingen chatten met een tablet in de hand met een persoon uit het verleden. Tijdens de chat krijgen de kinderen vragen die met objecten uit de tentoonstelling te beantwoorden zijn. Zo verdiepen ze zich spelenderwijs in het bewogen leven van degene met wie ze communiceren. Vier thema's, per thema 5 personages: heel veel contentontwikkeling, collectie zoeken, ontwerpen, programmeren, bouwen en dus projectmanagement. In samenwerking met mijn tijdelijke collega's van het Nationaal Archief, IJsfontein, Platvorm, Studio Flek en Klief

Meer info: zie site NA.

mei 2018

Nederland zoemt

Eén tentoonstelling die tegelijkertijd op elf verschillende locaties werd geopend: een uitdaging voor inhoudelijke samenwerking en budget, maar het is gelukt. 'Nederland zoemt' is een activistische opstelling die strijd voor de bij. Met de punkachtige vormgeving (Designwolf i.s.m. Marjolein Triesscheijn) roepen we op tot het tegengaan van tegeltuinen en tot het kopen van meer bijvriendelijke planten. De tentoonstelling was zo geproduceerd dat musea het met behulp van onze handleiding eenvoudig zelf konden monteren.

Het gaat slecht met de nuttige diertjes; hopelijk komt daar onder andere door deze sympathieke tentoonstelling verandering in.

winter &

voorjaar 2018

 

Suraxani - Baku (Azerbeidzjan)

 

De rederij Azerbaijan Caspian Shipping Company viert zijn 180-jarige bestaan en doet dat met een cadeau aan de stad: een scheepvaartmuseum. Locatie: olietanker Suraxani. Ontwerpbureau Freeman is gevraagd voor de inhoudsontwikkeling plus het ruimtelijk, interactief en grafisch ontwerp van het gehele museum. Freeman heeft mij gevraagd dit proces te begeleiden zodat afspraken, verwachtingen, financiën en planning van klant en opdrachtnemer zo goed mogelijk op elkaar afgestemd waren. 

mei | 2018

 

Hembrugmuseum

 

Op het Hembrugterrein in Zaandam heeft het Zaans Museum twee vervallen gebouwtjes aangewezen als satellietmuseum, gericht op de geschiedenis van de wapenindustrie die hier plaatsvond. Aan mij de vraag deze taak projectmatig te volbrengen. In nauwe samenwerking met RijksVastgoedBedrijf, Platvorm en Duinzand zijn we erin geslaagd een aantrekkelijke presentatie te maken over de producten die hier gemaakt werden, hoe het was om hier te werken en over hoe het bedrijf Eurometaal uiteindelijk zijn deuren moest sluiten. Gratis en alleen van buiten toegankelijk.

okt | 2017

Tijdelijke tentoonstelling
van 25-10-2017 t/m 04-02-2018
Hermitage St. Petersburg -
History was made here

In opdracht van Bureau Caspar Conijn heb ik het project-management op me genomen van de prestigieuze tentoonstelling over 100 jaar revolutie in de Russische Hermitage. In 7 maanden tijd hebben we 2.000 m2 monumentale ruimte bespeeld met beelden, verhalen en objecten die invoelbaar maken dat de geschiedenis zich op die specifieke plek, in die zalen, heeft afgespeeld. Een speciale route markeert de weg die de revolutionairen in de Hermitage hebben afgelegd om het regime omver te werpen.

Foto's: Caspar Conijn, Lawrence de Graaff, Roderik van der Weijden

nov | 2016

Rode Kruis Gala 2016 - Den Haag

Voor de Haagse afdeling van het Rode Kruis heb ik met veel energie hun jaarlijkse gala georganiseerd. Deze werd dit jaar in het Kurhaus gehouden. Samen met het team van het Rode Kruis hebben we er een geweldige avond van gemaakt, die ruim 2 ton opleverde.  

 

juli | 2016

 

Museum Het Schip - Amsterdam

 

Sinds de zomer van 2016 heeft Het Schip een eigen museum met ruim 300 m2 tentoonstellingsruimte. Als projectleider voor de vaste opstelling heb ik gezorgd voor de totstandkoming van dit museum, van ontwerp tot en met uitvoering. Na een grondige verbouwing en een intensieve samenwerking met vele partijen is de voormalige basisschool De Catamaran nu een oase voor eenieder die van Amsterdamse School-objecten houdt. 

Foto's: Cassander Eeftinck Schattenkerk

juni | 2016

 

Festival Classique - Den Haag

De 10e editie, 10 dagen lang in het Kurhaus; muziek, dans, theater en heel veel publiek. In opdracht van het hotel ben ik verantwoordelijk geweest voor de interne organisatie van dit evenement.   

 

januari | 2016

 

Masters of the Sea

 

​Op de vraag 'iets speciaals' te maken voor de gasten van Amrâth Amsterdam in Het Scheepvaarthuis heb ik samen met storyteller Mike Pearse het kaartspel Masters of the Sea bedacht. Geïnspireerd door het rijke Amsterdamse School-gebouw en zijn maritieme geschiedenis hebben we een spannend spel gemaakt waarbij elke kaart zijn eigen betekenis en afbeelding heeft. Spaar een schip, kapitein, kaart en rederij, pas op voor stormen en piraten en word Master of the Sea. Van 2 - 4 spelers, uniek bedacht, uitgevoerd en ontworpen voor Grand Hotel Amrâth Amsterdam.

 

september 

2015

 

Ons' Lieve Heer op Solder - Amsterdam

 

In opdracht van IJsfontein ben ik verantwoordelijk geweest voor conceptbewaking, contentbegeleiding en productiemanagement voor de pro- en epiloog van hun vernieuwde museum. Als onderdeel van de luistertour fungeert de proloog als introductiefilm op het gehele museum, de epiloog is bedoeld als verdieping.

 

mei | 2015

 

Kurhaus huisstijl - Den Haag

 

Na de koop van het Kurhaus wilde Amrâth daar een eigen identiteit opbouwen. Met respect voor de geschiedenis een eigentijdse manier van management en flexibiliteit naar de gasten toe uitdragen. Dit moest naar voren komen in de huisstijl, die ik samen met bureau Caspar Conijn ontwikkeld heb, maar ook in de communicatie. Ik heb de teksten voor de nieuwe website geschreven en voor de meeste drukwerkitems.

Nooit meer "dineren in een unieke ambiance" maar "lekker eten aan het strand". 

april | 2015

 

Lovebuzzgame.nl

 

Na het grote succes van de rijdende Lovebuzz door het land, werd het tijd voor een nieuwe vorm die meer scholen en dus leerlingen zou bereiken. Besloten werd tot een website. Docenten kunnen de game nu zelf in de klas spelen. Dit heeft wat gevraagd van de opbouw van het spel, het interface-ontwerp en de gameflow. Op de site is een inloggedeelte gemaakt, een proeflesmodule en een overzicht waarin scholen de scores van de klassen kunnen zien. Mijn rol was het managen van dit proces.

maart | 2015

 

Wavesatthekurhaus.com

 

Grand Hotel Amrâth Kurhaus opende maart 2015 een nieuw restaurant, Waves genaamd. Mij is gevraagd hier een eigentijdse huisstijl voor te ontwikkelen, samen met Bureau Caspar Conijn, die toegankelijkheid uitstraalde, zonder afbreuk te doen aan de toch klassieke omgeving. Het resultaat is te zien op www.wavesatthekurhaus.com. Ik ben verantwoordelijk geweest voor de huisstijlbegeleiding en het schrijven van alle teksten. 

februari | 2014

 

 

Het Scheepvaarthuis - Amsterdam

 

In misschien wel een van de mooiste gebouwen van Amsterdam is Grand Hotel Amrâth gevestigd. Veel gasten stellen vragen over de geschiedenis en architectuur van het pand. Voor degenen die het leuk vinden zich een beetje te verdiepen in hun logeeradres, heb ik een boekje geschreven. Dit ligt nu op elke hotelkamer (in het Engels) en vertelt niet alleen over de historie, maar ook over grappige wetenswaardigheden die mensen niet snel meer zullen vergeten. 

september | 2013

 

Humanity City - Den Haag

 

​In het Humanity House in Den Haag is de wisseltentoonstelling Humanity City geopend. In deze sociale stad laten bekende en minder bekende burgers aan de hand van zelf gestarte projecten zien hoe zij meewerken aan een betere wereld. Met video, geluid en mini-opstellingen in de huisjes leggen de stadsbewoners uit wat hun drijfveren zijn om tot dergelijke initiatieven te komen. Dat levert vaak hele mooie persoonlijke verhalen op. 

 

Humanity City is daarna verhuisd naar het Atrium in Den Haag en heeft daar tot 7 maart 2014 gestaan.

 

juni | 2013

 

 

Coevorden - een stad vol verhalen

 

Over vestingstad Coevorden valt veel te vertellen. Aan de hand van bodemvondsten verhaalt deze vaste opstelling over branden, veroveringen, bloeitijden,... Kortom het wel en wee waar een stad in de loop der eeuwen nou eenmaal mee te maken krijgt. De collectie wordt op een theatrale manier getoond; een interactieve kastenwand van 30 meter (!) nodigt de bezoeker uit de vele verhaallijnen te ontdekken. Een driedimensionale projectie voegt op spectaculaire wijze een extra dimensie toe. 

 

oktober | 2012

 

LoveBuzz - reizend

 

​De LoveBuzz rijdt sinds oktober 2012 door Nederland langs middelbare scholen. Leerlingen worden door middel van muziek, film, rollenspelen en quizelementen uitgedaagd zich te verdiepen in ingewikkelde zaken als liefde en seks. Het accent ligt hierbij op het definiëren van persoonlijke grenzen en hoe je die grenzen met verve verdedigt. 

 

Vraag mijn portfolio op of bekijk mijn Linked-In profiel.
bottom of page